Dekoder Lenz Gold Maxi

Indbygning af Lenz Gold Maxi dekoder i Heljan MY

I juli 2007 afprøvede jeg sammen med Søren Kronholt indbygningen af Lenz Gold Maxi dekoderen i Sørens nyindkøbte Heljan MY. Flemming Jeppesen havde lavet alle ændringerne på Heljans printkort og tilsluttet dekoderen, så det var den nemme opgave, der var tilbage.

Det viste sig, at MYeren kørte ganske udmærket med dekoderens standardindstillinger og at ventilatorerne også kørte med F1 på kørekontrollen. Men lyset virkede ikke, og da vi ikke kunne finde nogen fejl i Flemmings udmærkede arbejde og det var lavet helt ifølge Heljans beskrivelser, tog Søren den hurtige og fortræffelige beslutning at koble lyset udenom Heljans printplade.

Nu er Sørens MY en sort/rød MY, og derfor er det fornuftigt at koble lyset således, at alle 3 lanterner lyser. Samtidig koblede vi det, således at det er retningsbestemt med F0 på kørekontrollen. Diagrammet er vist nedenfor. 

Ombygningen

Vi lagde en klemmerække (skrueterminaler til printplade med 4 terminaler) på et stykke dobbeltklæbende tape i hver ende på MYerens bundplade, Klippede ledningerne til lyset over nær ved de stik, der skal sidde i Heljans printplade og koblede ledninger fra dekoderen til skrueterminalerne og herfra via ledningerne til lamperne. Og huskede formodstandene, hvor vi indsatte 2 stk. 240 ohm efter hinanden i hver ende. Hvis lamperne så ikke lyser, skyldes det, at der skal byttes om på rød og sort ledning til lamperne. Det havde vi gjort, så modstandene i Sørens MY sidder i den omvendte ende i forhold til diagrammet. Og hvis den "forkerte" ende lyser, skal der byttes om på tilslutningerne i dekoderens FA og FB skrueterminal. Simpelt, og så virker det. 

Ledningerne fra Heljans printplade til skrueterminalerne FA og FB var herefter overflødige, men vi klippede dem blot over ved dekoderen. 

Hvis du selv vil gøre det samme, kan du udelade dem, men du må ikke fjerne forbindelsen til U+, da den bruges af ventilatormotorerne. 

Andre indstillinger

Vi nåede ikke at sætte modstande over hjulene i henhold til den nye standard C 05, men skal have gjort det her bagefter. Det skal være en modstand på 2,5kO svarende til 6 aksler. Den kan f.eks. monteres mellem dekoderens skrueterminaler M1 og M2. 

Vi fandt ikke på nuværende tidspunkt behov for at ændre på dekoderens indstillinger i øvrigt. 

Erik Juul-Pedersen

Billed 1  Heljans printplade, billed 2 dekoderen, som der er "reserveret" plads til under Heljans print i undervognen. 

Billed 1

Billed 2